Followers

Tuesday, November 30, 2010

YOUR 1ST EID UR FITR

Dear Qhaliesya,

It's been awhile since i last updated this blog.. So what should we talk about this time? hurm.... Well, let's skip a few month to your 1st eid ur fitr... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SAYANGKU.. ;D haha, you my dear celebrated your first raya when you are 5month old..

Noting feels better then celebrating festive with your own flesh and blood and me, having u to celebrate it with make it really exciting.. ;D


Kelly dengan abang Ayip.. rumah pertama yang kita ziarah masa hari raya tu.. tengok Kelly match baju dengan abang Ayip.. ;D


material baju Kelly sama dengan material baju ayah tau.. cuma Ibu ja yang out sikit dengan baju warna Pink sebab mula2 ingat nak beli baju raya warna pink untuk kelly.. Pusing satu SOGO tu tak jumpa2, last-last kita pergi Jalan Masjid India, terus jumpa baju kurung Kelly nie..


Kelly dengan Tok ;D


Kenapa masam sangat tu sayangku.. Mak Rock busuk ke? hahaha...


Pok Cik time ni tengah testing style rambut baru.. hahaha..



macam satu family dengan Mak Ngah.. ;D time ni kakak Zara tengah tido tapi Mak Ngah angkat jugak dia untuk tangkap gambar..


My precious little angel... I love u super duper duper much Kelly... my sweetheart,


Tok dengan Wan sayang sangat dengan Kelly tau ;D


Mak Tih tengah tunjuk kaki Kelly tak ada kasut sebelah tu.. hahaha ;D




Time ni mak cik Ikin tengah sarat mengandung Wafiy, tak lama dalam sebulan selepas tangkap gambar ni dia pun lahirkan Wafiy :D

Thursday, November 25, 2010

What Other Significant Event Happen On April 15

Dear Qhaliesya,

This might sound insane, but i actually dig up (well not really 'dig up' i just search it online) what other important event that happen on the day you are born, not the same day, but date.. haha ;D
well, I'll make sure to add all the important event as soon as i found out more.. ;D hahaha.. well don't be surprise that u my dear share same birthday with these famous person.. ;D
  • 1452Leonardo da Vinci, Italian Renaissance polymath (d. 1519)
  • 1990Emma Watson, English actress (harry potter / Harmonie) 
  • 1642 - Suleiman II, Ottoman Sultan (b: April 15, 1642)
But we all know what are the MOST IMPORTANT EVENT THAT OCCUR ON APRIL 15 (2010)... the birth of my 1st child.. The most beautiful girl and future heart breaker ADZA QHALIESYA BT MD ZAINAL..   

    (this pic above was taken when you are about 6month and just so you know, this is the first time you ever put on some blusher & lipstick - super adorable.. )

    Thursday, November 11, 2010

    My Weight Watch..

    Dear Qhaliesya,

    Semua orang tahu yang dah jadi kebiasaan kalau mengandung ni, mesti berat badan naik mendadak-dadak kan, tapi nasib baik la sebelum Ibu mengandung pun berat ibu dah 'mendadak-dadak' haha.. Ibu ingat lagi masa buat full body check up sebelum masuk UITM dulu, doktor tu cakap yang ibu ni overweight, kena kurangkan takut kena diabetis.. huhu..

    Jadi berat ibu sebelum mengandung, 59kg.. Masa ibu mengandung Kelly dalam 6-7bulan berat ibu naik 63kg, and that weight stick with me untill now (Kelly dah nak masuk 7bulan) huhu.. Jadi ibu memanglah seorang yang heavy, even ada yang cakap yang kalau kita fully breastfeed baby, berat senang senang ja turun, but that is so not the case for me.. :-C

    Just now, Ibu timbang berat ibu (11.11.10) and i hit rock bottom.. I'm at my heviest weight ever in my whole entire life 65kg (5.1feet) imagine that.. and as am typing this blog, i really-really-really felt the worst.!! How do i get here??!! Ibu dah terlalu gemuk dan ibu tak boleh control.. =C

    Ibu tak tipu yang ada masa yang ibu rasa macam nak stop breastfeeding and get on my diet pills.. Ubat yang Mak Ngah guna sampai dia kurus sangat, even lepas bersalin.. Tapi rasa bersalah pulak dengan Kelly, plus ayah tak kasi Ibu stop menyusu badan.. Lagipun Kelly sendiri tak nak minum susu lain, tambahan pula kalau susu dalam botol. Ibu tahu yang ibu kena control makan, bersenam.. Tapi entahla sayang, i don't think i have the strength and will to do so.. I'm horrible i know.. Ibu terlalu malas nak buat apa-apa diet atau senaman, i do this to myself.. =C

    BEFORE ;


    Picture atas ni diambil sebelum ibu mengandungkan Qhaliesya.. Berat ibu masa ni dalam 55kg =D

    SADLY AFTER :


    Berat Ibu naik sebanyak 10kg.. huhu, ;D hopefully dalam masa akan datang dan dalam post-post akan datang ibu akan turun sikit berat Ibu ni.. Insya allah ;D

    Monday, November 8, 2010

    When You Are About 3 Month ;D

    Dear Qhaliesya,

    Sebelum ni, Ibu tak ada camera yang cantik tau. Jadi ibu selalu kacau ayah, pujuk, merajuk, rayu, mintak, dan sebagainya lah satu camera yang cantik.. So he bought me one, samsung dual view camera 12mgpx ;D

    Ibu nak sangat camera bukan sebab apa, ibu nak tangkap, record semua gambar-gambar Kelly growing up so i don't miss any moment dan ibu boleh look back at those picture dan ingat apa sebenarnya yang berlaku pada masa tu.. ;-D

    Kelly masa baby pun dah pandai berbual dengan ibu.. Untuk pengetahuan Kelly, kalau masuk time Kelly dah mengantuk saja, Kelly mesti banyak buat bunyi bising.. Macam Kelly menyanyi untuk diri sendiri tau, and it's so adorable..

    Video ni ibu rakan guna camera, ibu dah suka sgt nak berdiri by this time.. 11/8/2010

    video

    Saturday, November 6, 2010

    My Baby First Few Month ;-D

    Dear Qhaliesya,

    I always complain i didn't have enough baby picture if myself, and i always swear that if i ever have a kid, i would take like a gazillion picture of her when she still a baby ;-D

    So that is exactly what i did when i have you...


    I think this picture above was taken when you are about 2month old.. See those beautiful eyes.. ahh, and those cute mouth.. I'm so in love with you.. ;-D


    Kelly senyum suka sekali bila tangkap gambar nie, Gambar atas ni Ibu dah edit dah, sebab tu ada ular yang tengah tengok Kelly tu.. You are so cute..


    You still doesn't know how to smile at this stage (around 2-3month old)





    Minum susu botol, sebab Kelly start breastfeeding exclusively dengan ibu masa umur Kelly 2 bulan, sebelum tu ibu kena breast pump then letak dalam botol baru Kelly nak minum..



    Tengok pipi Kelly tu.. Geram sangat ibu tau.. haha ;-D gambar bawah ni masa Kelly belum lagi habis pantang, dalam sebulan macam tu, sebab tu kulit Kelly merah saja.. ;-D






    Gambar bawah ni masa Kelly still lagi dalam hospital, your 1st day ni, baru lepas bersalin gambar bawah ni, ambil dekat Naluri ;-D


    KELLY CUKUR JAMBUL ;-D

    Dear Kelly,

    Jadi kalaulah masa Kelly tengah baca ni, rambut Kelly masih lagi tak panjang-panjang Kelly boleh tengokla macam mana rambut Kelly semua dicukur habis.. hahaha ;-D tapi kalau rambut Kelly by now dah tumbuh panjang, cantik, lurus, menawan.. This is how it all start.. ;-D

     

    This was before.. Tengok rambut Kelly agak lebat dan hitam, plus a bit curly.. so...


    Mak Cik yang cukur semua rambut Kelly nie, namanya Mak Cik Aishah, dia yang cukur jambul semua kakak-kakak Kelly (Nadirah & Nabiela) dan dia yang jaga Mak Tih, Mak Long & Mak Ngah masa diaorang berpantang dulu..


    Mula-mula Ibu ingat nak potong sikit saja, tapi Kak Aishah ni cakap yang rambut dalam perut tu tak elok kalau simpan, ubat tak boleh menyerap.. Lagipun Nabi Muhammad SWT dulu pun suruh bayi-bayi yang baru lahir dicukur semua rambut...


    Kelly tak menangis sedikit pun time cukur rambut, tidur terus, Ibu rasa masa cukur jambul ni umur Kelly dalam 2 minggu baru.


    The after result, hahaha.. kesian sayang ibu nie, habis semua rambutnya dicukur.. Wan sebenarnya tak bagi ibu cukur rambut Kelly, tapi Ayah berkeras nak juga.. yang putih kepala tu bukan apa, bedak letak air saja, untuk tak bagi gatal kepala..


    Your 1st night without all your hair.. Bold.. hahahaha.. Kalau Mak Tih sampai sekarang panggil Kelly botak, kiranya melekatlah nama panggilan tu, sebab Mak Tih asyik panggil Kelly 'Botak, Botak' hahahah..

    Tuesday, November 2, 2010

    YOUR FIRST MOTHER'S DAY CELEBRATION WITH IBU

    Dear Qhaliesya,

    Masa Hari Ibu, Ibu masih lagi tengah pantang, about 2 more weeks to go sebelum ibu habis pantang, tapi ibu keluar celebrate hari Ibu juga sebab itulah kali pertama ibu keluar jalan-jalan dengan Qhaliesya..


    We all went to The Curve, Damansara to celebrate mother's day with your aunt.. If you ever wonder what did your father give to me on my 1st mother's day.. the answer is = noting.. Dear Kelly, one more important thing you need need need to remember is that when it comes to boys.. You should always always always told them what you want, they are clueless.. hahaha..



    You are wearing the cute Calvin Klein romper that ayah bought for you.. You look so sweet ;-D


    Tok and Mak Tih drink to motherhood.. hahaha ;-D



    hehehe, ini kali pertama Kelly keluar jalan-jalan dengan ibu dan ayah tau.. Kali pertama dalam seumur hidup Kelly, Kelly pergi The Curve dulu tau, tak tahulah mungkin pada masa Kelly baca Blog ni, Curve dah jadi 'lame' but for now, it's one one the hippest place around KL-Selangor



    HAPPY MOTHER'S DAY SAYANG.. YOU ARE THE BEST GIFT ANY MOTHER WOULD EVER WANT.. MY SWEET ADORABLE BABY GIRL - ADZA QHALIESYA ZAINAL
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...